Personeelsfoto zuivelfabriek Irnsum

By 27/07/2014 Gebouwen One Comment

In 1913 of 1914 is deze groepsfoto gemaakt van het personeel van de zuivelfabriek. De foto was bewaard door een dochter van een van de afgebeelde mannen. Dat was Albert Postma, de 5e persoon van links op middelste rij. Hij was in 1894 geboren te Beetsterzwaag en werkte hier korte tijd (tot maart 1914, toen hij in militaire dienst moest) als plaatsvervangend machinist. Bij zijn vertrek kreeg hij een getuigschrift van de directeur. Dat was E. Kuiper, helemaal rechts op de foto, met voor hem zijn zoontje.

Na zijn diensttijd als mecaniciën op een torpedoboot (en na de Eerste Wereldoorlog) kreeg Postma in 1918 een aanstelling als machinist bij de ‘Electrische Centrale’ in Emmen. Daarbij kwam de aanbevelingsbrief van directeur Kuiper goed van pas. Maar in Irnsum was die inmiddels opgevolgd door Eeltje Banning, die fabrieksdirecteur bleef tot de sluiting in 1938.

One Comment

  • rinni slob schreef:

    Mijn Opa Johannes Jonkman, geboren 25 november 1886 woonde in 1912/1913 in Oudehaske en Nijehaske en Drachten, later op heel veel plaatsen in Nederland, als zijn beroep staat in 2012: melkcontroleur, later in andere woonplaatsen kaascontroleur of inspecteur.
    Ik heb ooit van mijn moeder gehoord dat hij voor bovenstaande zuivelfabriek werkte. Ik ben erg benieuwd of hij op de foto staat. Zijn er nog namen bekend van mannen die op de foto staan?

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.