Het officiële dorpswapen

In het dorpswapen overheerst het rood. Dat is de kleur van het wapen van Rauwerderhem, de gemeente die voortkwam uit de eeuwenoude grietenij met dezelfde naam. Samen met Utingeradeel en Idaarderadeel ging Rauwerderhem op in de nieuwe gemeente Boarnsterhim, die bestond tot 31 december 2013.

Bij gemeenteraadsbesluit van 8 december 1985 zijn een wapen en een vlag vastgesteld voor de 18 dorpen van Boarnsterhim. Van sommige dorpen waren al wapens bekend. De andere (waaronder Jirnsum) zijn ontworpen door de Fryske Rie foar Heraldyk en geregistreerd in het “Genealogysk Jierboekje 1986” van de Fryske Akademy, publicatienummer 662.

De golvende zilveren baan over het rode veld van Rauwerderhem staat voor de rivier de Boarn. Het blauwe klaverkruis in het midden is het teken van Mauritius, de heilige aan wie de oorspronkelijke kerk op de oude dorpsterp van Irnsum was gewijd.

Het officiële dorpswapen is in 2014 gedigitaliseerd en voorzien van de dorpsslogan, zoals vastgesteld door Plaatselijk Belang Irnsum, na het uitschrijven van een wedstrijd onder de inwoners in 2013. Van het wapen met slogan is een weersbestendig paneel gemaakt, dat tegelijk met het nieuwe boek ‘Historische wandelroutes Jirnsum’ werd aangeboden.

Naschrift: Sinds zomer 2015 prijkt het dorpswapen onder de plaatsnaamborden bij de toegangswegen naar Jirnsum. Uiteraard is het ook te vinden op de dorps-site van Irnsum.

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.